Željko Lukunić

Izdržljivost i posvećenost lako su prepoznatljive odlike Željka Lukunića. Spreman je nabiti satnicu čekajući po žegi i hladnoći satima, samo da bi u ključnom trenutku "okinuo" fotografiju koju javnost iščekuje.

 

Biti fotoreporter je iznimno zahtjevno, ali istovremeno i vrlo zahvalno. Nema poziva kao što je ovaj. S kamerom u ruci biti u prvom redu svih događanja u Hrvatskoj ili svijetu, svjedočiti događajima koji mijenjaju našu svakodnevicu, zabilježiti trenutak koji će ostati upamćen i dugo nakon što vijesti o tome nestanu s novinskih stranica. Zabilježiti takve trenutke je najveći motiv i izazov, objašnjava Lukunić.

 

Njegove riječi nisu tek fraza. To dokazuju i brojna priznanja koja je primio. Počela su pristizati 2005. kada je proglašen sportskim fotoreporterom godine, a već 2006. je dobio nagradu Pavao Cajzek za fotoreportera godine. Niz se nastavio 2008. kada je u kategoriji Reportaža/Kolekcija u sklopu Hrvatske novinske fotografije Lukunićevo djelo zauzelo 1. mjesto. Struka ga je nagradila i 2012. proglasivši njegovu fotografiju Vip Snow Queen Trophy fotografijom godine, a 2013. je dobio i nagradu Nikša Antonini za najbolju novinsku fotografiju.

 

Željko Lukunić rođen je u Zagrebu 1981. Karijeru je započeo 1998. u Večernjem listu. Tijekom 16-godišnje karijere objavljivao je u svim hrvatskim te brojnim inozemnim medijima.

 

[Tekst: Marko Dejanović]