Žarko Bašić

Žarko Bašić voli žene. A voli ih i fotografirati. To se lako može prepoznati gledajući njegove umjetničke fotografije, aktove u kojima je suptilnom igrom sjene i svjetla isticao obline modela. Ta Žarkova sklonost artizmu vidi se i u tome kako doživljava te kako govori o fotografskom pozivu.

 

 Nepredvidivost života ostavlja mogućnost improvizacije koja je nesagledivo korisna na putu fotografije. Slike nastaju u trenu, u komunikaciji, u podjeli zajedničkog trenutka. To su uvjeti u kojima se rađa fotografija. Nedostaje tek jedna sitnica koja je neophodna – fotoaparat, objašnjava ovaj 1960. rođeni Šibenčanin.

 

Ipak, Bašić je karijeru s aparatom u rukama započeo i izgradio kao fotoreporter. Počeo je "dalmatinski" – fotografirajući za Slobodnu Dalmaciju početkom 80-ih. Neko vrijeme se bio posvetio isključivo reklamnoj i modnoj fotografiji, koja je i danas njegova velika ljubav. Radio je za niz hrvatskih tiskovina, a fotografije su mu objavljivane u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim putem tiskovina, javnosti je svoje fotografije predstavio na velikom broju skupnih te na nekoliko samostalnih izložbi.

 

[Tekst: Marko Dejanović]