Vjeran Žganec-Rogulja

Vjeran Žganec (rođ. 1982.) sam će reći da je u fotoreporterski posao "zalutao" 2002. radeći za čakovečke lokalne tjednike. Ipak, bez oklijevanja i bez da je isprobao mnogo drugih poslova, reći će da je taj posao najljepši na svijetu.

 

Završio sam Ekonomsku i trgovačku školu u Čakovcu, a na drugoj godini Fakulteta organizacije i informatike sam počeo raditi kao fotoreporter, objašnjava Žganec.

 

U početku, Žganec je najzainteresiraniji bio za sportsku fotografiju. To su primijetili u Večernjem listu pa ga 2003. angažirali za rad u dopisništvu u Čakovcu. U Večernjaku je proveo šest godina, da bi 2009. prešao u agenciju PIXSELL.

Kroz fotoreporterski posao zavolio sam većinu fotografskih "žanrova" te događaje, od sporta, politike, ali, nažalost, i do bilježenja i onih najtragičnijih događaja, kaže.

 

Tijekom karijere radove je objavljivao u brojnim časopisima, a prvotnu zaljubljenost u sportsku fotografiju zamijenila je ljubav prema fotografiranju prirode i studijskoj fotografiji.

Snimio sam nekoliko kalendara s poznatim osobama hrvatske estrade, života i sl. od kojih mi je najdraži onaj humanitarnog karaktera za pomoć osobama sa sindromom Down Međimurske županije, imena "Velike i male zvijezde", kaže Žganec.

 

[Tekst: Marko Dejanović]