Sanjin Strukić

Sanjin Strukić je jedan od ponajboljih hrvatskih sportskih fotoreportera. Dokaz tome je i nagrada u izboru Hrvatskog zbora sportskih novinara za sportskog fotoreportera 2016. godine. Istu prestižnu nagradu Sanjin je dobio i 2012. godine... 

 

Sport sigurno nije prva asocijacija kad vidite figuru Sanjina Strukića. Ipak, upravo je sportska fotografija obilježila njegovu karijeru. Možda bi bilo preciznije reći da je Strukić karijeru posvetio bilježenju sad već povijesnih natjecanja. 

 

Cilj mi je uvijek objektivom uhvatiti ključni trenutak neke sportske priredbe. Savršena fotografija bi bila ona koja priča priču, dakle, prenosi ne samo informacije, nego i emocije i energiju, opisuje Strukić taj konačni cilj. Potragu za savršenom fotografijom nastavlja sa svakim novim radnim danom, iako je u svojoj trofejnoj vitrini već nagomilao nagrade i priznanja.

 

Na natječaju INA-e tako je četiri godine zaredom (od 2005. do 2008.) osvajao prvu, drugu i treću nagradu te nekoliko pohvala. U natječaju Hrvatska novinska fotografija dva puta je nagrađen u kategoriji Događaj (2009. drugom nagradom, a 2012. trećom). U izboru Hrvatskog zbora sportskih novinara 2012. Strukić je proglašen fotoreporterom godine.

 

Posebno sam ponosan na to što sam autor prodajne izložbe "Hrvatska nogometna reprezentacija". Riječ je o fotografijama repke tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj 2006. Prihodi su išli u humanitarne svrhe, točnije za Dječji dom u Nazorovoj ulici u Zagrebu, gdje sam kasnije postao i Zlatni sponzor.

 

Strukić (rođ. 1979.) vezu s fotografijom počinje već kao tinejdžer, upisujući srednju strukovnu školu za fotografa. Odmah po završetku škole počinje fotografirati, a njegove fotografije do danas krasile su nemali broj hrvatskih i svjetskih publikacija. Sam Strukić rado će istaknuti naslovnicu National Geographica iz 2006. na kojoj je za ilustraciju teme "Ta divna igra nogomet" odabrana upravo njegova fotografija te niz njegovih fotografija u monografiji GNK Dinama autora Fredija Kramera (Sveto ime Dinamo – Dinamova istina; Tipical 2006.).

 

[Tekst: Marko Dejanović]