Sandra Šimunović

Ono što je trebala biti proba na nekoliko dana, postao je moj posao, prisjeća se Sandra Šimunović (rođena 1974.) početaka svoje karijere. Iako, za ovu Riječanku sve je počelo ranije, već u srednjoj školi koju je pohađala i završila u SAD-u. Tamo je otkrila ljubav prema fotografiji.  

 

Nakon povratka u Hrvatsku upisala je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu i tamo počela raditi kao demonstrator u fotografskom laboratoriju kod profesora Stjepana Malovića na kolegiju Tisak.

- Tu sam upoznala ekipu iz novina USA Today pa uz njihovu pomoć dobila i odradila praksu u Arlingtonu – kaže Šimunović.

 

Kolegica Marijana Marinović nagovorila ju je 1995. da se prijavi za posao fotoreportera u dopisništvu Slobodne Dalmacije, gdje je Šimunović započela probu koja se pretvorila u karijeru.

- Najvažnija pravila i upute za preživljavanje u ovoj profesiji dobila sam od svog prvog šefa Nikše Antoninija.

Nakon što je EPH kupila Slobodnu Dalmaciju, Sandra nastavlja raditi u EPH-ovoj fotoagenciji Cropix, gdje prolazi sve pozicije, od fotografskih do šefovskih.

 

- Zadnji godina intenzivnije počinjem raditi u posebnim izdanjima EPH i tada se zapravo počinjem baviti portretnom fotografijom koja postaje moje najprepoznatljivije područje rada – opisuje Sandra. Početkom 2018. prelazi u najveću regionalnu foto i video agenciju Pixsell.