Robert Anić

Kolege fotoreporteri nadjenuli su mu nadimak Stric, zbog iskustva i staža koje je skupio. Ime mu je Robert Anić, rođen je 1964. u Zagrebu, a profesionalni fotoreporter postao je 1998., kada se zaposlio u Večernjem listu. 2005. prelazi u 24 sata, gdje radi prvo kao fotoreporter i zamjenik urednika fotografije, da bi 2008. postao urednik fotografije. Na toj poziciji je dočekao nastanak fotoagencije PIXSELL, gdje i danas radi.

 

Prati sva područja, ali njemu samome su najdraža snimanja svakodnevnih života tzv. običnih ljudi. Najveća nagrada mi je kada čujem da je moja fotografija uspjela pomoći ljudima koji su se našli u nevolji. Ona olakša široj javnosti da suosjeća s njima, da se solidariziraju. Mnogima je već utjeha da shvate da nisu sami, a fotografija koja vjerodostojno prenese njihovu priču u tome često bar malo pomogne, kaže Anić.

 

Dodaje i da ga veseli kada uspije skrenuti pažnju svojih sugrađana iz Zagreba na ljude koji žive u ruralnim krajevima. Mnogi čitatelji iz "metropola" ostanu iznenađeni kada, nakon što vide fotografiju, shvate da u njihovoj neposrednoj blizini ljudi često žive bitno drugačije. Sviđa mi se misao da ih uspijevam upoznati jedne s drugima, kaže Anić.

 

Anićevu posvećenost poslu primijetili su i u struci. Tako ga je žiri Hrvatskog novinarskog društva 2005. proglasio Fotoreporterom godine, a njegova fotografija je 2007. proglašena Fotografijom godine. Zagrebačka Importanne Galerija u stalnoj postavi izlaže Anićeve fotografije s motivima gradskog života i ljudi. Sudjelovao je na nizu zajedničkih izložbi u zemlji i inozemstvu. 

 

[Tekst: Marko Dejanović]