Nikola Čutuk

Nekim ljudima jedna rečenica promijeni život. Tako je bilo i s Nikolom Čutukom, fotoreporterom koji iza sebe ima 30 godina radnog iskustva.

 

Sve je počelo davne 1984. Tada mi je prišao Karlo Rosandić, tadašnji fotoreporter sisačkog dopisništva Večrnjeg lista i rekao mi da je vidio moje fotografije, da su mu se svidjele te me pitao želim li raditi za Večernjak. Naravno, odmah sam pristao, prisjeća se Čutuk.

 


Ipak, ovaj Siščanin (rođen 1958.) imao je i pauzu u svom radu. Ratnih 1991. i 1992. pridružio se obrani Hrvatske. No, brzo se vratio svom pozivu. Ističe da su mu najdraži motivi ljudi i događanja na ulicama njegovog Siska, a uzori Tošo Dabac i Pavao Cajzek.

 

Pokušavam biti kroničar Siska i njegove okolice, bilježiti sve lijepo, no, nažalost, i ružno što se u povijesti "grada na tri rijeke" događa. Sviđa mi se kad pomislim da bi bar neke od mojih fotografija mogle poslužiti generacijama koje dolaze kao svjedok nekih prošlih vremena, spašenih od zaborava, objašnjava.

 

Nikola Čutuk izlagao je na nekoliko samostalnih i desecima zajedničkih izložbi. Više puta je nagrađivan "Zlatnim perom" kao najbolji fotoreporter po sudu sisačko-moslavačkog ogranka Hrvatskog novinarskog društva.

 

[Tekst: Marko Dejanović]