Nel Pavletić

Fotografiranje zgrada i mrtve prirode većina fotoreportera doživljava kao nužno zlo radne svakodnevnice. Ne i Riječanin Nel Pavletić (rođ. 1985.).

 

Za potrebe projekta arhitektonskog studija – Studio A29 Trieste, 2009. godine sudjelovao sam u izradi fotografija. Bio je to poseban izazov, projekt koji je okupio različite profile stručnjaka, što iz umjetnosti, što iz tehničkih struka. Serija fotografija uključivala je eksterijere i interijere, a od mene je iziskivala naporne pripreme i prilagodljivost na licu mjesta, objašnjava Pavletić.

 

Nel se s fotografijom prvi put susreo još kao dijete kroz očev rad, a sam se njome počinje ozbiljnije baviti za srednjoškolskih dana. Profesionalni fotograf postaje 2005. u dnevnim novinama 24 sata, da bi 2009. prešao u PIXSELL.

 

U slobodno vrijeme najdraže teme i motive pronalazim u prirodi. Fotografirajući krajobraze i specifičnost detalja prirode dajem vlastiti pogled na prirodne ljepote. Kamera je oruđe spoznaje, a ne tek puki registrator ljepota od kojih zastaje dah, kaže Nel.

 

Pavletić je sudjelovao na nekoliko fotografskih izložbi, a posebno je ponosan na sudjelovanje u humanitarnoj aukciji fotografija za akciju Želim život – Ana Rukavina 2006. godine. Bilo je to moje prvo iskustvo i sudjelovanje takvog tipa. Uobičajeno je da takve humanitarne akcije "popratimo" iza objektiva. Međutim, ovoga puta sam osjećao da sam i sam dijelom same akcije, opisuje i dodaje da želi i ubuduće sudjelovati u humanitarnim akcijama tog tipa.

 

[Tekst: Marko Dejanović]