Marko Prpić

Fotografije ratom izmučenog Sarajeva ostavile su snažan dojam i odredile put Marku Prpiću (rođ. 1982.). Dok je bio u osnovnoj školi, pokazao mu ih je otac školskog kolege.

 

Do tada nisam vjerovao da je čovjek spreman ići tako daleko i izložiti se takvoj opasnosti zbog jedne fotografije, jednog prikaza, prilike da svijetu pokaže realnost onoga s čime se suočio, prisjeća se Prpić. Tada je odlučio da se želi baviti fotografijom.

 

Upisao je Obrtničku školu za osobne usluge, smjer fotografija, a već tijekom zadnje godine srednjoškolskog obrazovanja počinje raditi u novinama, u Večernjem listu. Karijeru je nastavio u Jutarnjem listu i Sportskim novostima, a 2005. se vraća u Večernjak. 2009. prelazi u fotoagenciju PIXSELL.

 

Naučio sam se snalaziti u svim fotografskim kategorijama. Pokrivam političke teme, crnu kroniku, gospodarstvo, radim portrete, modu, fotografiram u studiju, sve što treba. Ipak, sport je moj osobni prvi odabir. Sportska fotografija je uvijek nepredvidljiva. Igra se u raznim vremenskim uvjetima i nema do osjećaja u kojem uloviš igrače u žaru borbe, s izrazima lica koje ni sami nikad nisu znali da ih mogu napraviti, kaže Marko.

 

Upravo sportska fotografija mu je donijela i vrlo dragu nagradu. 2005. je fotografijom tenisača Ivana Ljubičića osvojio nagradu "INA U SPORTU".

 

[Tekst: Marko Dejanović]