Marko Lukunić

Profesionalna oprema fotoreportera nije vodootporna. Marko Lukunić, poznat i pod nadimkom Kiseli, najbolje zna da bi trebala biti. Hrvatskom je odjeknuo slučaj kad su ga maturanti, tijekom Norijade, s opremom gurnuli i potopili u zagrebačkoj fontani Manduševac. No, ovaj slučaj ne govori samo o opremi, on je i svjedočanstvo o reporterskoj predanosti samog Lukunića.

 

Najvažnija karakteristika Marka Lukunića je da ne odustaje, bilo da ga policija skida s drveta ili da ga navijači tjeraju. Kiseli je tip koji čak i nakon što ga bace u fontanu sa svom opremom, mokar do kože, prvo šalje fotografije, a tek se kasnije ide presvući, kaže Lukunićev kolega Macek.  

Za komentar smo morali pitati baš Maceka jer je Kiseli izrazito nesklon pričanju o samom sebi. Smatra da je sve što treba javno govoriti rečeno fotografijama koje snima i objavljuje od 2001. naovamo. Iz njegovih usta smo uspjeli tek doznati da je rođen 1984. u Zagrebu, da je završio Obrtničku školu za osobne usluge, smjer fotograf te da je rad počeo u magazinima Nogomet i Košarka, karijeru nastavio 2004. u Večernjem listu, da bi od 2009. postao suradnik agencije PIXSELL. Iz njega smo uspjeli izvući i to da voli adrenalin, ali smo to mogli shvatiti već i iz njegovih fotografija. Na njima se vidi da se Lukunić ne libi riskirati kako bi se izborio za najbolju poziciju i ignorirati očite prijetnje da bi izvijestio javnost fotografijom.

 

Ukratko, Marko Lukunić Kiseli je loš sugovornik kad treba pričati o sebi, ali vrhunski fotoreporter. Za ovaj zaključak dovoljno je pogledati njegove fotografije, onako kako je i njemu draže da se predstavlja.  

 

[Tekst: Marko Dejanović]