Kristina Štedul Fabac

Kristina, Kiki, Štedul Fabac pripada izrazito ugroženoj vrsti od kojih Hrvatskom kruži tek nekoliko jedinki. Štedul Fabac je žena i uspješna fotoreporterka. Mnogi su skloni upitati se može li žena jednako kao muškarac obavaljati često fizički zahtjevne fotoreporterske zadatke.

 

Nikada to nisam osjetila od kolega. Niti je bilo situacija da ja nešto ne mogu odraditi. Kako volim adrenalin, nije mi teško hodati kilometrima, stajati satima negdje kako bih napravila dobru fotku, kaže Kristina.

 

1979. rođena fotoreporterka bavi se poslom kojim je oduvijek željela. I to već gotovo pola života. Završila je Obrtničku školu za osobne usluge, smjer fotograf, i s nepunih 18 godina javila se na oglas Večernjeg lista u kojem su tražili vanjske suradnike u karlovačkom dopisništvu. Karlovac, Karlovačka županija i okolica ostali su u njenom fokusu do danas.

 

Bez fotoaparata ne idem gotovo nikud jer svaki trenutak može biti dio povijesti koji vrijedi zabilježiti. Volim life fotografiju, obične ljude u raznim svakodnevnim situacijama, prirodu te news fotografiju. Ima situacija da negdje dođem bez opreme pa me pitaju: 'Kaj ti ne radiš? Di ti je oprema?', objasnila je.

 

Kristininu predanost prepoznalo je i Hrvatsko novinarsko društvo: 2000. su joj dodijelili nagradu Nikša Antonini za najbolju novinsku fotografiju. Osim tiskovina i portala, šira javnost imala je priliku vidjeti njezine fotografije na izložbama u Karlovcu i Zagrebu, na kojima je izlagala s drugim članovima Fotokluba Karlovac.  

 

[Tekst: Marko Dejanović]