početna Portfolio Jurica Galoić

Jurica Galoić

Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo je 3. svibnja 2017. nagradu Nikša Antonini za novinsku fotografiju za 2016. godinu Jurici Galoiću. Nagradili su njegovu fotografiju sa postrojavanja HV-a na stadionu u Kranjčevićevoj ulici na kojoj jedan kraj drugoga, a već beskrajno udaljeni, sjede Tomislav Karamarko i Božo Petrov.

 

Jurica Galoić (rođ. 1975.) mora puno trpjeti. Trpi, primjerice, da ga uspoređuju s orangutanom zbog toga što se ne mora saginjati da pokupi nešto što mu je palo na pod. I slične rugalice. On to mora trpjeti zato što se i sam voli rugati kolegama, nadređenima i svima na koje naiđe. I što je najbolje, nitko mu ne zamjera. Humorom se služi i na radnim zadatcima i on mu čak i pomaže pri suradnji s ljudima koji mu se nađu pred fotoaparatom.

 

Prvu novinsku fotografiju objavio je 1997. u tjedniku Imperijal, a 1999. je počeo raditi u Vjesniku. Nakratko sam otišao iz Vjesnika kako bih sudjelovao u pokretanju dnevnih novina Republika, a nakon njenog gašenja vratio sam se u Vjesnik gdje sam ostao do 2002. kada sam prešao u Jutarnji list. Na poziv novoosnovanog uredništva 24sata, 2005. sam sudjelovao i u pokretanju tih dnevnih novina, odakle sam prešao u fotoagenciju PIXSELL, sažeo je Galoić. Osim spomenutih izdanja, Jurica je surađivao s još desetak tjednika i mjesečnika.

 

Već na drugoj godini studija novinarstva odlučio se za poziv fotoreportera. Taj vid novinarstva učinio mi se zabavnijim i iskrenijim od pisanog. Nikada nisam požalio zbog te odluke. I nakon skoro dva desetljeća fotoreporterstva trudim se na svakom snimanju prenijeti informaciju u jednoj fotografiji i veselim se svakom novom iskustvu, kaže Galoić.

 

Novinarskom aspektu fotografiranja vjeran je i kad su izložbe u pitanju. Umjetničke izložbe ga ne zanimaju, ali je zato sudjelovao na zadnjih deset skupnih godišnjih izložbi Cropress Photo.

 

[Tekst: Marko Dejanović]