Jurica Galoić

Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo je 3. svibnja 2017. nagradu Nikša Antonini za novinsku fotografiju za 2016. godinu Jurici Galoiću. Nagradili su njegovu fotografiju sa postrojavanja HV-a na stadionu u Kranjčevićevoj ulici na kojoj jedan kraj drugoga, a već beskrajno udaljeni, sjede Tomislav Karamarko i Božo Petrov.

 

Jurica Galoić (rođ. 1975.) mora puno trpjeti. Trpi, primjerice, da ga uspoređuju s orangutanom zbog toga što se ne mora saginjati da pokupi nešto što mu je palo na pod. I slične rugalice. On to mora trpjeti zato što se i sam voli rugati kolegama, nadređenima i svima na koje naiđe. I što je najbolje, nitko mu ne zamjera. Humorom se služi i na radnim zadatcima i on mu čak i pomaže pri suradnji s ljudima koji mu se nađu pred fotoaparatom.

 

Prvu novinsku fotografiju objavio je 1997. u tjedniku Imperijal, a 1999. je počeo raditi u Vjesniku. Nakratko sam otišao iz Vjesnika kako bih sudjelovao u pokretanju dnevnih novina Republika, a nakon njenog gašenja vratio sam se u Vjesnik gdje sam ostao do 2002. kada sam prešao u Jutarnji list. Na poziv novoosnovanog uredništva 24sata, 2005. sam sudjelovao i u pokretanju tih dnevnih novina, odakle sam prešao u fotoagenciju PIXSELL, sažeo je Galoić. Osim spomenutih izdanja, Jurica je surađivao s još desetak tjednika i mjesečnika.

 

Već na drugoj godini studija novinarstva odlučio se za poziv fotoreportera. Taj vid novinarstva učinio mi se zabavnijim i iskrenijim od pisanog. Nikada nisam požalio zbog te odluke. I nakon skoro dva desetljeća fotoreporterstva trudim se na svakom snimanju prenijeti informaciju u jednoj fotografiji i veselim se svakom novom iskustvu, kaže Galoić.

 

Novinarskom aspektu fotografiranja vjeran je i kad su izložbe u pitanju. Umjetničke izložbe ga ne zanimaju, ali je zato sudjelovao na zadnjih deset skupnih godišnjih izložbi Cropress Photo.

 

[Tekst: Marko Dejanović]