Ivo Čagalj

Toliko fotografija ima oko mene. Vidim stotine slika i žao mi je što je nemoguće sve ih objektivom uhvatiti. Žao mi je što nemam više slobodnog vremena, koje bih također posvetio fotografiranju. Tada bih mogao izraziti kreativnost koju brzina agencijskog posla zna zagušiti.


Tako govori Ivo Čagalj, u cijeloj Dalmaciji poznat kao Čiko, nezaobilazna figura s fotoaparatom na svakoj utakmici, koncertu, dolasku državnika, poziranju celebrityja, sajmu ili bicikijadi od Šibenika do Dubrovnika. Fotografijom se počeo baviti u Večernjem listu 1996. Od 2005. radio je za 24 sata, a 2010. prelazi u Pixsell.


Nikad nisam bio zadovoljniji nego sada mogućnostima koje ti daju slobodu u poslu. Fotografija je neograničena i nije za ljude koji stvarno ne vole ovaj posao. Traži puno odricanja, ali donosi isto toliko zadovoljstva, kaže Čiko kojemu je najveći "gušt" fotografirati ljude u svakodnevnim, običnim situacijama: staricu kako prelazi cestu, izboranog ribara, Blanku Vlašić u skoku...

 

Ovaj radoholičar koji u prosjeku pošalje tisuću fotografija mjesečno, otkriva nam kako najmanje voli protokolarne fotografije. Ali, i to je dio posla koji ni za što ne bi mijenjao.


Naša struka je jedna od rijetkih u kojoj svakodnevno izlažeš svoj rad, dodaje Čiko. Iako je skoro 20 godina profesionalni fotograf, još uvijek mu je zadovoljstvo vidjeti svoju fotografiju, bilo gdje da je objavljena, jer je ispunila svoju svrhu, a on dobio prizanje za svoj rad. Čovjeku koji voli
svoj posao zaista ne treba puno!

 

[Tekst: Slavica Vuković]