Ivica Galović

Počeo je kao podijeljena ličnost, barem profesionalno. Ivica Galović (rođ. 1964.) u medijima se prvo pojavljivao kao novinar dopisnik iz Slavonskog Broda. S obzirom da je dopisništvo kruh sa sedam kora, morao je početi baviti se i fotografijom kako bi ilustrirao svoje članke. Već tada mi je bilo potpuno jasno da će fotografija postati moja istinska strast, koja me, eto, prati svih ovih godina, kaže Galović.

 

Ubrzo se posvetio fotografiji, a iskustvo i visoke profesionalne standarde stekao je radeći za većinu vodećih hrvatskih novinskih redakcija, poput Večernjeg lista, Vjesnika, 24sata, Arene, Glasa Slavonije i drugih lokalnih te manje poznatih tjednih i dnevnih novina i news portala.

 

Objavio sam tisuće fotografija, a svi urednici tražili su isto - uz priču, dobru, izražajnu i snažnu fotografiju. Siguran sam da su te fotografije svojevrsni povijesni dokument vremena i prostora na kojem sam kao profesionalni fotoreporter do sada djelovao i na njih sam iznimno ponosan, objašnjava.

 

Ipak, ako ga se natjera da se opredijeli, Ivica će reći da najviše voli reportažnu fotografiju. Ona je gotovo uvijek spoj više fotografskih tehnika i vrsta, a koje se u određenom trenutku međusobno dopunjuju i na taj način precizno oslikavaju neki zanimljiv događaj koji pratim. Volim uočiti detalje, sitnice, izraze lica, pokrete i raspored predmeta, pratiti dimamiku, ali istodobno i voditi računa o tehničkim uvjetima snimanja, stvaranju ambijenta, svjetlu i estetici fotografije, kaže Ivica.

 

Od karijere, posebno je ponosan na period s početka devedesetih kada je snimao fotografije s tematikom Domovinskog rata.

Ivica Galović je od samog početka član žirija i predsjednik Organizacijskog odbora Izložbe novinske fotografije, Hrvatskog novinarskog društva (HND) Brodsko-posavske županije i Galerije umjetnina Grada Slavonskog Broda. Član je HND-a i predsjednik ogranka HND-a Brodsko-posavske županije.

 

[Tekst: Marko Dejanović]