Igor Šoban

Ljubav prema fotografiji naslijedio sam od mame Gordane Šoban koja je radila u fotodokumentaciji Večernjeg lista, kao i od djeda Josipa Puclina. On je isto radio u Večernjaku kao fotoreporter i najpoznatija mu je fotografija Marije Jurić Zagorke. Jedna je to od posljednjih njenih snimljenih fotografija, objašnjava Igor Šoban (rođen 1980.).

 

Ovaj Zagrepčanin počeo je s 18 godina raditi kao laborant u Večernjem listu.
Radio sam na razvijanju filmova, crno bijelih. Nakon labosa sam radio na skeniranju fotografija sa filmova. No sve to sam radio kako bi uštedio za prvi fotoaparat. Od Miše Lišanina sam kupio Minoltu. - prisjeća se Šoban. Kasnije kupio bolji aparat i otisnuo se u fotoreporterstvo. Prvu veću naslovnicu imao je kada je Papa Ivan Pavao II bio u Mariji Bistrici, a Šoban je išao pomoći pri razvijanju filmova. Ipak, za vrijeme posjete, poslali su ga među okupljene vjernike da iz njihove perspektive snimi fotografije Pape.

 

Bio sam jako ponosan što je moja fotka sutra osvanula na naslovnici.

Nakon Večernjaka je promijenio nekoliko novinskih redakcija, u Nacionalu je bio i urednik fotografije, samo da bi privremeno napustio dnevni ritam i postao slobodni fotograf. U to vrijeme radi kao službeni fotograf KHL Medveščaka (iz te suradnje je proizšla i knjiga najboljih fotografija Medveščakove prve sezone u ruskoj ligi KHL) i Zagrebačke filharmonije, za PR agencije Priredba, Klinka, Real grupa... No počeo mu je nedostajati dnevni ritam.

Vratio mu se 2016. kada počinje raditi za foto i video agenciju Pixsell. Dvije godine kasnije prvo postaje voditelj jednog tima fotoreportera, da bi od studenog preuzeo dužnost Voditelja foto odjela u Pixsellu. No i dalje radi i kao fotoreporter.

 

Najviše volim fotkati sport, koncerte, reportaže, ljudske priče, portrete, evente. Volim i PR snimanja, reklamne fotografije... - priča nesvjestan da je blizu zaključku da jednostavno voli fotografirati.