Grgo Jelavić

Grgo Jelavić (rođen 1968.) proveo je 15 godina ploveći, ali danas kaže da je sretan što je karijeru moreplovca zamijenio onom fotoreportera.  "Plovio sam da bih živio. Ali, nije to više bilo za mene. Zarada dobra, ali život loš", kaže Grgo.


Jelavić se s fotografijom susreo već u osnovnoj školi. Fotosekcija mu je bila izborna aktivnost pa je dobio slobodan pristup fotolaboratoriju i skromnu Prakticu s kojom je obilazio Dubrovnik. Na natječaju osnovnih škola bivše Jugoslavije je osvojio treće mjesto. No, to mu je bio i jedan od rijetkih fotonatječaja u kojima je sudjelovao.  Ne volim natječaje i gotovo nikada ne sudjelujem u njima. Nije problem u natječaju kao takvom nego u kriterijima koje imam. Nikad mi slika nije dovoljno dobra, objašnjava Jelavić. Završio je pomorsku školu i izgradio pomorsku karijeru sve do kapetana.

 

Iako u početku tek hobi, 2003. je odlučio od fotografije napraviti profesiju. Surađuje prvo s Dubrovačkim vjesnikom i brzo širi suradnju na gotovo sve tjednike i časopise u Hrvatskoj. S pokretanjem 24sata prelazi u te novine, da bi se 2009. priključio ekipi fotoagencije PIXSELL.

Fotografirati volim sve. Nemam nekih posebnih afiniteta. Jedino, ne volim baš fotografirati sportske događaje. Ne pratim sport pa ga ni ne poznajem dovoljno da bih, po mom mišljenju, mogao maksimalno kvalitetno odraditi posao, iskren je Grgo.

Nakon što je izgubio fotografiju kao hobi, Grgi Jelaviću su od hobija ostali muzika, ribarenje i igranje pucačkih računalnih igrica.

 

[Tekst: Marko Dejanović]