Goran Kovačić

Gomila starih ruskih i istočnonjemačkih fotoaparata odredila je "sudbinu" Gorana Kovačića. Njegov otac bio je strastveni istraživač svijeta fotografije, a modeli su mu bili djeca. Ona su, pak, odrastala okružena fotografijom. Tako sam se, normalno, u osnovnoj školi upisao u foto grupu, gdje smo nešto petljali u mraku, razvijali filmove i ponešto i sami fotkali, prisjeća se 1966. rođeni Kovačić. Ovaj Riječanin profesionalac postaje 1990., u prvim privatnim novinama u istočnoj Europi, Ri Telefaxu, gdje radi kao novinar-fotograf.

 

Ipak, profesionalni put prekida i odlazi u vojsku te sudjeluje u Domovinskom ratu. U novine se vraća 1993., u gradski tjednik Kronika, a ubrzo prelazi u riječko dopisništvo Slobodne Dalmacije. Godinu dana kasnije ponovo mijenja radno mjesto te prelazi u Večernji list. U početku je sve bilo crno-bijelo, puno kemije i uništene odjeće u laboratoriju. Tamo sam proveo sve godine do osnivanja agencije PIXSELL u kojoj i danas radim. Od vremena kad sam počeo raditi pa do danas mnogo se toga u fotografiji promijenilo. Na bolje, naravno.

 

Kovačić u fotoreporterskom poslu najviše cijeni nepredvidljivost, koja obilježava svo, ionako "klizno" radno vrijeme. U slobodno vrijeme voli biciklirati, trčati ili šetati šumama Gorskog kotara te putovati. No i tada sa sobom uvijek nosi fotoaparat. Fotoaparat je uvijek tu negdje uz mene, jer putovanja donose inspiraciju za fotografiranje i mnogo situacija koje kući ne mogu vidjeti ili doživjeti. Čak i obična šetnja meni domaćim nacionalnim parkom Risnjak pruža zanimljive situacije, objašnjava.

 

[Tekst: Marko Dejanović]