Dino Stanin

Dino Stanin (rođen 1977.) ima dvije strasti - fotografiju i letenje. Sasvim je logično da ih je onda i spojio u jednu. Dino je specijalist za snimanje iz zraka. Dugogodišnji je član zadarskog Aero kluba, prvo kao padobranac, a onda kao r/c modelar.

 

S "fotografijom odozgo" počeo je eksperimentirati i prije pojave "dronova" na tržištu. Svoje aparate prvo je slao u zrak pomoću fiksiranih zmajeva, balona, a potom i radio upravljanih helikoptera. 2007. godine otvorio je i obrt AeroPixel za snimanje iz zraka.  "Fotografija koja je nastala iz zraka je bogatija za jednu cijelu dimenziju, za treću dimenziju. Prostor na njoj izgleda drugačije i na prvu nam je neobična, jer nismo navikli na tu perspektivu", kaže Stanin.

 

Dinovo profesionalno usmjerenje moglo je biti sasvim drugačije. Bio je apsolvent psihologije kada je odlučio prekinuti studij i posvetiti se fotografiji. Zvonko Kucelin, obiteljski prijatelj i urednik fotografije u Zadarskom listu, predlažio mi je da se okušam u poslu fotoreportera, budući da sam imao neko predznanje i fotoopremu. A i bio sam vezan uz fotografiju zapravo od malih nogu. Otac mi je bio predsjednik foto-kino kluba Zadar tijekom 80-ih pa sam odrastao uz fotografiju, tamnu komoru i miris razvijača i fiksira, prisjeća se.

 

Nakon Zadarskog lista prelazi u Narodni list, a od 2001. radi kao stalni suradnik zadarskog dopisništva Večernjeg lista, a od 2009. je suradnik agencije PIXSELL.

 

[Tekst: Marko Dejanović]