Davorin Višnjić

Davorin Višnjić (rođ. 1957.) ne voli sportsku fotografiju. Blago rečeno. Sportskih snimanja pošteđen je otkako je na Dinamovoj utakmici kolege pitao koji su Dinamovi igrači.

 

Mislili su da se šalim. Ali su na kraju ipak shvatili da se radi o, doduše rijetkom, ali ozbiljnom poremećaju. Da je sport jedina stvar na svijetu koja se može snimati sigurno bih se bavio nekim drugim poslom, jasan je Višnjić.

 

Ipak, sportska fotografija nije jedina i Višnjić je nakon duge karijere i dalje posvećen fotografiji. Ozbiljno je zagrizao 1980. kada je roditeljima obećao da neće inzistirati na apsolventskom putovanju ako mu kupe Nikon FM s Nikkor 1,4 - 50 mm objektivom. 1987. se javio na natječaj i počeo kao honorarac raditi u Večernjem listu. Proveo je tamo 21 godinu i iz Večernjaka prešao u fotoagenciju PIXSELL. Skloniji je reportažnoj fotografiji, portretima, pejzažima i gradskoj, odnosno life fotografiji.

 

Budući da volim kazalište, i kazališna fotografija mi je draga, no, nažalost, već duže vrijeme se ne snimaju predstave, nego poznate osobe koje na predstave dolaze, kaže Davor.

 

U dugoj karijeri bavio se i ratnom fotografijom. Tijekom Domovinskog rata obišao je gotovo sva ratišta u Hrvatskoj i mnoga u Bosni i Hercegovini, a njegove fotografije objavljene su u mnogim monografijama, na naslovnicama domaćih i stranih novina te na mnogim izložbama. Dobio je i priznanje Hrvatskog novinarskog društva Zlatna kamera 1993. i 1994.

 

Davorin Višnjić izlagao je na više skupnih izložbi, od kojih ističe izložbu 32. Zagrebački salon te na nekoliko samostalnih izložbi.

 

[Tekst: Marko Dejanović]