Davor Puklavec

Ravnatelj Obrtničke škole za osobne usluge u Zagrebu sigurno je pomislio kako je Davor Puklavec blesav ili lud. Srednjoškolac mu je, naime, došao sa željom da se nakon 3. razreda prebaci iz elektrotehničke u školu za fotografa, a kada mu je ravnatelj objasnio da je to bilo moguće samo nakon 2. razreda, Puklavec mu je iznio plan da namjerno padne 3. razred i tako izgubi godinu dana života, ali dobije zanimanje koje želi. Tako je i učinio, a tada pokazana upornost i spremnost na žrtvovanje vremena krasi ga tijekom cijele karijere. Posebno u omiljenoj, portretnoj fotografiji.

 

Cilj mi je uhvatiti iskrenu emociju. Na žalost, danas je ta emocija većinom negativna, tek ponekad imamo priliku uhvatiti iskren smijeh ili smiješak. Često će ljudi, ako vide da ih se fotografira zauzeti umjetno sretni stav i treba imati strpljenja da se pričeka čovjeka da se opusti i da pred objektivom prikaže iskrenu emociju, objašnjava Puklavec.

 

Karijeru je ovaj 1974. rođeni Zagrepčanin započeo u Foto studiu Badrov, a fotoreporter postaje u tjedniku Arena. Nakon tri tjedna u Areni znao sam da više nikad neću raditi zatvoren u četiri zida. Kupila su me česta putovanja, koncerti, reportaže o poznatima i nepoznatima, te spoznaja da moj rad kroz novine vidi velik broj ljudi, prisjeća se Puklavec.

 

2005. pridružio se novoosnovanim dnevnim novinama 24sata, a od 2009. je u fotoagenciji PIXSELL.

 

Na Ininom natječaju 2006. Puklavec je osvojio 3. mjesto u kategoriji "Ina u sportu", a redovito sudjeluje na natječaju i izložbi Hrvatske novinske fotografije. Na istom natječaju je 2012. nominiran za najbolju fotografiju u kategorijama "Događaj" i "Svakodnevni život".

 

Puklavčeva kreativnost ipak se ne zaustavlja samo na fotografiji. Stalno izučava nove programe za obradu slike, zvuka i videa, a okušao se i u web dizajnu. Čak je i autor video spota rock benda Gretta za pjesmu "Istine su laži".  

 

[Tekst: Marko Dejanović]