Davor Javorović

Susret Davora Javorovića i fotografije mogao bi se opisati kao "ljubav na prvi pogled".

 

Prvi susret s fotografijom dogodio mi se iz puke dječje znatiželje, još u osnovnoj školi. No, nije puno prošlo od tog prvog susreta do izrađivanja fotografija u improviziranoj crnoj komori kupatila, opisuje Javorović.

 

Ipak, rijetki bi se kladili da će mu fotografija postati i karijera. Javorović, rođen 1972., završio je srednju školu pa sudjelovao u Domovinskom ratu, da bi potom upisao Ekonomski fakultet u Osijeku. No, fakultet nikada nije završio jer je iskoristio prvu priliku da se profesionalno bavi fotografijom.

 

Deset godina sam 'tesao zanat' u studijskim snimanjima i komercijalnoj fotografiji. Tako sam stekao znanje i iskustvo na velikim projektima kao što su fotomonografije, godišnja izvješća kompanija, katalozi i brojna druga komercijalna snimanja, prisjeća se. Iz tog razdoblja posebno je ponosan na to što je jedan od autora fotografija u knjizi Sveti otac I. Pavao II koja pokriva dolazak pape u Osijek 2003. 

 

U novinsku fotografiju Javorović je ušao 2005. kada je počeo raditi za Večernji list. Tijekom karijere dobio je nekoliko nagrada, sudjelovao na više od 30 izložbi, s posebnim naglaskom na sudjelovanjima na međunarodnim izložbama u Engleskoj, Australiji, Austriji, Sloveniji i Makedoniji.

 

[Tekst: Marko Dejanović]