Damir Špehar

Među fotoreporterima postoji običaj da se prvi honorar koji zarade "zapije" s kolegama. Damiru Špeharu (rođ. 1972.) to nije bio problem. Prvi honorar mu je iznosio skromne 132 kune.

Špehar je u Večernjem listu počeo raditi 1997. kao novinar dopisnik iz Bjelovara. Paralelno s novinarskom, počeo je i fotografsku karijeru. 2009. priključio se ekipi PIXSELL fotoagencije.

 

Volim sport i volim ga pratiti uživo ili na TV-u (gotovo sve), naravno, ne i šah. Osobno rekreativno povremeno zaigram squash, a najviše se rekreiram na poslu, u smislu da većinu gradskih snimanja odradim na biciklu. Ali to nekada ne izgleda bezazleno pa svim biciklistima mogu podijeliti dobronamjeran savjet. Ne vozite u krivom smjeru (jednosmjerna ulica) i pri tome ne razgovaranje na mobitel jer za posljedicu možete imati kaznu od čak 5.500 kuna. Vjerujte, provjereno na vlasitoj koži kada me u rujnu 2015. zaustavio prometni policajac., opisuje Špehar.

 

Iako naglavašava da nikada nije niti bi odbio snimanje, Špehar ne voli crnu kroniku, fotografiranje tragedija i ljudskih nesreća.

 

Obožavam svoj posao, prije svega jer nisam vezan uz stolicu, odnosno omogućava mi prirodu i društvo, što se nekako preslikalo s meni najdražeg predmeta u školi. Svakako radije odlazim fotografirati umirujuću prirodu ili pak neki društveni događaj nego crnu kroniku, kada unaprijed imam grč u želucu, jer nažalost, kroz objektiv sam se nagledao mnogo tužnih i tragičnih događaja., objašnjava.

 

Špehar je u dosadašnjem radu zaprimio brojne plakete i zahvalnice. Najdraža mu je nagrada pečatnjak Grada Bjelovara, koji je, kako je rekao umjetnički direktor Goran Navojec, zaslužio za pet godina neprekidnog "škljocanja" fotoaparatom na BOK festu.

 

[Tekst: Marko Dejanović]