Anto Magzan

Lakše će deva proći kroz ušicu igle, nego bogataš ući u kraljevstvo nebesko. Citat je to iz Biblije iz kojeg je Anto Magzan izvukao naziv svoje serije fotografija na kojoj radi od početka karijere. Seriju čine crno-bijele fotografije čija je poveznica naizgled nemoguć kadar i igra svjetla i tame.

 

Ja sam se i sam za svaku od tih fotografija morao provući kroz ušicu igle, kaže Magzan. Ipak, ona nije jedino što je fotograf rođen 1979. u Zenici napravio u svojoj karijeri. Započeo je 2006. u Večernjem listu. U širokom spektru tema koje se rade u novinama od samih početaka je izazov našao u modnoj fotogafiji, kulturi i posebno u portretima. Shvatio sam da imam dar da pomognem ljudima u opuštanju pred objektivom. A to je ono što je potrebno za dobar portret, za fotografiju koja će prikazati čovjeka onakvim kakav uistinu jest, objašnjava.

 

S fotoagencijom PIXSELL počinje surađivati 2009. godine, kada postaje i službeni fotograf Modnog ormara, modnog događanja Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

 

Magzan je 2011. osvojio treće mjesto u kategoriji Kultura na natječaju Hrvatske novinske fotografije. Na festivalu fotografije Rovinj Photodays 2014. osvaja 5. mjesto u kategoriji Arhitektura. Iste godine, na natječaju POUZ-a osvojio je prvo mjesto u slobodnoj temi. Od 2014. je član ULUPUH-a. 

 

[Tekst: Marko Dejanović]