Prethodna slika Sljedeća slika Zatvori

PXL_250218_19864965

 24.02.2018., Bjelovar, Stari Pavljani - Clanice Udruge zena Stari Pavljani u drustvenom domu odrzale su druzenje na tradicionalnoj cijani. Rijec je o starom hrvatskom obicaju cijanja perja, kakav se jos uvijek njeguje u ruralnim sredinama, a odvijao se na seoskim imanjima tijekom zimskih mjeseci. Uglavnom se cijalo perje od gusaka i pataka (za bogatije cure), te od kokosi i pure (za siromasnije) da bi se punile blazine i jastuci mladenki za udaju. No, nije rijetkost da se na selu i danas na taj nacin pravi posteljina. Ta vecernja zenska druzenja za sve sudionike su bila nezaboravna, a medju kucanskim poslovima bilo je i ruljenje kukuruza, te glacanje (peglanje) na starinski nacin, kada se na dasku stavljao kamen ili je sjelo dijete. 
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Kategorije

Opis

24.02.2018., Bjelovar, Stari Pavljani - Clanice Udruge zena Stari Pavljani u drustvenom domu odrzale su druzenje na tradicionalnoj cijani. Rijec je o starom hrvatskom obicaju cijanja perja, kakav se jos uvijek njeguje u ruralnim sredinama, a odvijao se na seoskim imanjima tijekom zimskih mjeseci. Uglavnom se cijalo perje od gusaka i pataka (za bogatije cure), te od kokosi i pure (za siromasnije) da bi se punile blazine i jastuci mladenki za udaju. No, nije rijetkost da se na selu i danas na taj nacin pravi posteljina. Ta vecernja zenska druzenja za sve sudionike su bila nezaboravna, a medju kucanskim poslovima bilo je i ruljenje kukuruza, te glacanje (peglanje) na starinski nacin, kada se na dasku stavljao kamen ili je sjelo dijete. Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Autor

Damir Spehar/PIXSELL

Posebne napomene

Koristenje sadržaja bez odobrenja PIXSELL-a njie dozvoljeno! Svako neovlasteno koristenje krsenje je autorskih i srodnih prava i i podlozno je kaznenoj odgovornosti.