Prnjavor: Dječak s rijetkim De Grouchijevim sindromom s majkom izrađuje slastice

Prnjavor: Dječak s rijetkim De Grouchijevim sindromom s majkom izrađuje slastice

Devetogodišnji gluhonijemi dječak Uroš Živković zvani Uki, iz mjesta Potočani kraj Prnjavora, ima jedan od najrjeđih sindroma na svijetu – De Grouchijev sindrom i trenutno je jedino dijete u Europi s ovim sindromom. Kao bebi srce mu je prestalo raditi čak 7 puta tijekom jednog dana, ali ovaj mali borac je, uprkos prognozama doktora, pobijedio sve nevolje. Propuzao je s 2 godine, prohodao s preko tri, a sa četiri godine pronašao je način da u svoj svijet tišine uvede nešto što će dodatno povezati njega i njegovu majku Tanju.

Počeli su da prave kolače, a devetogodišnji Uki na ovaj način pokazuje osjećaje. Ukijeva mama Tanja je nedavno napisala i knjigu „Ukijev kuvar“. „Knjigu sam pisala godinu dana i posvećena je mom malom anđelu Ukiju. Osim recepata ispričana je i priča o jednom posebnom dječaku“, rekla je Tanja Živković.

Uki ima jedan od najređih sindroma na svijetu i jedino je dijete u Europi sa ovim sindromom, a posljednje tri godine živi u svijetu tišine. Godinama se porodica Živković trudila da Uki počne da komunicira, sve dok nije nastala radionica u kojoj je on pronašao način da pokaže što misli i osjeća. Ukijevi roditelji i brat Miljan napravili su kreativni kutak „Ukijeva čokoladna bajka“ u kojem Tanja sa svojim sinom izrađuje raznorazne čokoladne slatkiše, koji polako ali sigurno nalaze put i do kupaca širom BiH.

Majka Tanja svake godine organizira nekoliko manifestacija ili radionica kako bi skrenula pažnju na Ukija, ali i na svu djecu svijeta koja imaju poteškoće u razvoju. „Kao majka želim da kažem svim roditeljima da se ponose svojom djecom jer su ona na svijet došla s razlogom. Moj Uroš je za mene dar od Boga i ja sam ponosna što je bas mene izabrao za svoju majku“ rekla je Tanja, te dodaje da je njena najveća podrska njen suprug. Stariji sin Miljan zajedno sa ocem izrađuje replike pištolja i pušaka s mehanizmom od drveta, tako da je ova vesela i zanimljiva obitelj skup kreativaca, ali i dragih ljudi velikog srca. 

Dejan Rakita