TOP 100 u 2020 by PIXSELL

Foto roman 2020 iz objektiva najboljih Pixsellovih reportera

 
Korona, potres, poplave, novo (ne)normalno... A godina je počela sjajno - Hrvatska je predsjedala Vijećem Europe, golema čast za našu malu zemlju. Vrckavu predsjednicu naslijedio je novi predsjednik. U isto vrijeme, negdje na drugom kraju svijeta buknula je epidemija. Činilo se kao da se događa tamo negdje i nekome drugome, a onda par tjedana kasnije... život u Hrvatskoj postao je nešto što bi se trebalo drugima i negdje daleko događati. Škole su se počele zatvarati, ugostitelji prestali raditi, maske su se nosile pa kod nekih padale, dobili smo i intenzivirali izgovaranje novih fraza - izolacija, samoizolacija, komorbiditet... Jedan dan smo za maske davali pravo bogatstvo, drugi dan ih dobivali besplatno, treći skidali i pravili se kao da se ništa ne događa. 
 
Iznova smo otkrili prirodu, predivnu Hrvatsku, uživali više nego ikada u suncu i moru, ali i bojali se za svoju egzistenciju više nego ikada. U glavnom gradu bilo je još gore. Na ranjene duše i strah od gubitka posla i smisla u života, sručio se i potres. Tisuće ljudi u sekundi na cesti, mnogi bez krova nad glavom i onda kao je, sjetimo, počeo još i snijeg padati. 
 
Ljeto smo dočekali ipak malo sretniji, turisti su počeli dolaziti, brojke su bile bolje, djeca ipak malo srela svoje školske prijatelje... Picigin, sunce i kave na terasama, sve ono što prosječnog Hrvata čini sretnim. 
Na jesen novi šamar - svi čekamo pozitivan ili negativan nalaz, maske se više ne spuštaju, osim kada pričamo o Plenkoviću i novom predsjedniku Milanoviću. Ispijaju se posljednje kave i nekako mirnije čekamo novo zaključavanje. I kao što je početak godine protresao Zagreb, kraj je potopio jug Hrvatske... Svaku tu neizvjesnost, tugu, bol i ono malo sreće mi smo prošli uz vas skriveni iza objektiva i maske. Pixsellove fotoreportere, zna se, ne zaustavljaju ni poplave, ni potresi pa ni pandemije. No ipak svima vama i nama želimo da sljedeća godina ne postane naš foto-roman već obična galerija i da se lijepo vratimo u normalno bez ovog "novo" što s grčem u srcu svi izgovaramo. 

PIXSELL